Matekból egyes

 2007.07.31. 18:47

   Kis falunkat sem kerülte el a nagyvárósi létből átszűrődő ötletek meghonosítása, függetlenül, hogy ez inkább falu mint város. Így hát bekötötték a fizető parkolást a belvársi népeknek, annyi különbséggel, hogy itt nyiltan a pénz beszedése volt a cél, és nem pedig a parkolási problémák megoldása. Amennyiben úgy nézzük, hogy ez egy újabb sarc az itt lakók megadózatására ám legyen, de ha felvetjük, hogy az parkolhat az üres helyeken aki megengedheti magának, már morálisan is feszegetjük azt a kérést, hogy kinek van joga ebbe a városban élni. Annak-e aki megengedheti magának, vagy aki hétvégente feketézik 200Ft-os órabérért a foliákban, hogy a gyerekének enni adhasson, és mostmár a posta előtt sem tud megállni, de hát ha olyan jól megy a paprikaszedés akkor egy kis séta csak jót tesz levezetésnek. De ne legyünk ennyire populisták, inkább számoljunk egy kicsit, mert akiket erre tartunk el, csak azért nem buktak meg, mert a jobb esetben közkedvelt felsőoktatási szakokon végzett hivatalnokainknak nem is tanítottak ilyet. Sajnos komoly problémát okoz az alapszintű matematika, abban a korban mikor egy mobiltelefon is 2milliárd szorzást végez el másodpercenkent, és - ahogy a szomszéd öregasszony megfogamlazta - az űrhajók is össze-vissza forognak odafent, itt lent végervényesen megállt az idő...

 

És akkor a számítás, vigyázat szorzás is lesz benne !

A fizetős helyek száma 440, 1 óra parkolás 120Ft, munkanapokon 8 órán át, ugye egy parkolóőrnek  is 8 órás munkaideje van. Ha mindenki egyfolytában fizet akkor az elméleti maximum.: 440*120*20*8 (munkanapok), az durván 8.5 millió Ft. Namost fizetés előtt a helyek kihasználtsága durvan 70%-os volt, így ezzel számolva 5.9millió marad. Az állandó bérletesek, és ott lakók tovább rontják a fizetési aranyát, ezt csak becsülni tudom, de látszatra a parkoló autók 15%-át teszik ki, tehát marad 5 millió forint havonta. Pontosabban maradna, mert egy átlagos parkolás 40 perc, ebből az embernek ugye jegyet is kell vennie, másreszt a megállás nem számit parkolásnak (pl.: ha valakit felveszünk), így mivel 10 perc ingyenes, a bevetel további 25%-al csökken, marad akkor 3.76millió/hó. Namost persze nyilvánvaló, hogy a felhasznált helyek időben nem állandóan telítettek, értelemszerűen, munka után, és elött van nagyobb forgalom, mondhatjuk, hogy az időbeli kihasználtság jóindulattal 50%-os lehet, ekkor tartunk ~1.9milliónál. Hozzáteszem nagy jóindulattal, mert nem hiszem, hogy az iskolások autóval fonak járni, tekintve, hogy az iskolák elött is kell fizetni. Na az áfát, még vonjuk le,  így 1.66 milló, a jó esetben a bevételt még terheli minimum 15% adó, így már csak 1.44 millió.

A bevételi oldal megvan, azaz 1.44millió.

Nézzük a kiadást:

Minimum kélt parkolóőr, minimálbéren persze, ez 120eFt+járulékok havonta, azaz kb. 500eFt/hó, kell még egy adminisztrátor, és egy karbantartó.  Most akkor 4 ember, azaz 1millió/hó a kiadási oldalon. Már majdnem győzelem, de sajna mint ahogy az lenni szokott, nem mindenki veszi jóneven ha az állam a töket markolássza, így számítani kell rá, hogy nem mindenki fogja kifizetni az ohatatlanul felmerülő nem jogos bírságokat, vagyis kell egy jogász, ugyanez a jogász látja el a jogos követelések rendezését is. Várhatóan havi 2-3 vesztes perre lehet számítan hosszú távon, így ez a kiadás eléri a havi 1 millió forintot költség oldalon (700eFt az jogász és/vagy ügyvéd, 300eFt perköltségek), bevételi vonzata minimális, az pusztán a büntetésekre korlátozódik. Na még vegyük hozzá a dologi kiadásokat: a parkolójegy, áram, parkoló automata karbantartás, büntető cetlik, ruházat az őröknek, iroda fentartás, ez minimum havi 100eFt. Adjuk is gyorsan össze, és az eredmeny.: 2.1millió forint.

Akkor hét mennyi is marad a városnak egy hónapban ?

Vigyázat kivonás !

1.44millió - 2.1 millio = (minusz) -660eFt. Nem elég, hogy szívatják vele a várost, de még teljes veszteség is. Az egészben az a csőd, hogy ezt a teljes testület megszavazta, arra hivatkova, hogy kevés a pénz. Hát ha keves akkor adják vissza, nem tudom nem észrevenni a képviselőink építkezéseit, amik messze túlmutatnak a megcélzott bevételeken, az akkor miből? Ja és nem beszéve a 20millióról amibe a rendszer került, innen a távolból is egy meleg készfogás az üzemeltetőnek, a másik végén biztos sokkal jobb...

A bejegyzés trackback címe:

https://szentes.blog.hu/api/trackback/id/tr45129393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása